Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

MILTON GLASER (1929-2020)


 

Αμερικανός γραφίστας, από τους πλέον χαρακτηριστικούς του 20ού αιώνα. 

 



Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη σε εβραϊκή οικογένεια. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και στη συνέχεια γράφτηκε σε καλλιτεχνικό σχολείο.

 

Aretha Framklin

 


Mahalia Jackson

Μετά την αποφοίτησή του από σχολή τέχνης, αυτός και 3 ακόμα γνωστοί αργότερα γραφίστες (Ruffin, Sorel, Chwast) ιδρύουν το 1954 τα Push Pin Studios

 


Η παραγωγή τους ήταν πρωτοποριακή για την εποχή. Με τον Chwast διεύθυναν το γραφείο επί 20 χρόνια ανανέωσαν και επηρέασαν την παγκόσμια γραφιστική παραγωγή. 

 


Άνοιξε δική του εταιρία το 1974 και το 1975 αποχώρησε από τα Push Pin Studios

 



Από τη διαφημιστική καμπάνια για τις γραφομηχανές Olivetti

Το 1968 ήταν ένας από τους δύο ιδρυτές του περιοδικού New York, που αποτέλεσε πρότυπο για πολλά περιοδικά που αφορούν τη ζωή μιας πόλης. 

 


Σχεδίασε πάνω από 50 περιοδικά και εφημερίδες σε όλο τον κόσμο, δημιούργησε δική του γραμματοσειρά  και φιλοτέχνησε πάνω από 400 αφίσες κάθε είδους, δημιουργώντας προσωπικό ύφος και προσδίδοντας στην τέχνη αυτή παιχνιδιάρικη, ψυχεδελική διάσταση. 

 




Το έργο του έχει εκτεθεί διεθνώς, μεταξύ άλλων στο Centre Pompidou στο Παρίσι και στο MOMA της Νέας Υόρκης. 

 


Επηρεασμένος από το πολιτικό και αντιπολεμικό κλίμα της εποχής σχεδίασε το 1969 την underground μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων «Mickey Mouse in Vietnam”.

 


Βραβεύτηκε πολλές φορές. Υπήρξε ο πρώτος γραφίστας που πήρε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών και μάλιστα από τα χέρια του Obama το 2009. 

 





Διάσημα δημιουργήματά του είναι η αφίσα με τον Bob Dylan το 1966 και το I Love New York (με καρδούλα αντί του love) το 1977.


 


 


 

Γνωστά λογότυπά του 

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ANTONIO BERNI (1905-1981)

Αργεντινός παραστατικός ζωγράφος.    Γεννήθηκε στο Rosario και το 1914 έγινε μαθητής ενός κατασκευαστή βιτρό. Αργότερα σπούδασε τέχνη σε σχ...