Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

WALT KUHN (1877-1949)


 

Αμερικανός ζωγράφος γεννημένος στη Νέα Υόρκη σε εργατική οικογένεια. 

 


Μεγάλωσε ζώντας εμπειρίες από τη ζωή του λιμανιού, κοντά στο οποίο έμενε. 

 


Αρχικά εργαζόταν σε κατάστημα επιδιόρθωσης ποδηλάτων και έπαιρνε μέρος σε ποδηλατικούς αγώνες. Δεν είχε σκεφτεί να γίνει καλλιτέχνης, ωστόσο στα 15 του πούλησε σχέδιά του σε περιοδικό. 

 


Το 1893 άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα τέχνης. Το 1899 πήγε στο Σαν Φρανσίσκο με 60 δολάρια στην τσέπη και έγινε εικονογράφος σε σατιρικό περιοδικό.  

 


Το 1901 πήγε στο Παρίσι και μετά στο Μόναχο. Σπούδάσε τέχνη, επισκέφτηκε μουσεία και σχεδίαζε στα ταξίδια του, ενώ ήρθε σε επαφή με το έργο ιμπρεσιονιστών και μεταϊμπρεσιονιστών.  

 



Επέστρεψε στη Νέα Υόρκη το 1903 και εργάστηκε ως εικονογράφος σε περιοδικά όπως το Life. Για 2 χρόνια έκανε και ένα κόμικ στριπ σε νεοϋορκέζικο περιοδικό.  

 


Παράλληλα άρχισε να γίνεται γνωστός ως ζωγράφος. Έκανε την πρώτη του έκθεση το 1909.

 


 Ήταν από τους ιδρυτές της Association of American Painters and Sculptors, που οργάνωσε την περίφημη και επιδραστικότατη έκθεση Armory Show το 1913. Ο ίδιος ήταν από τους βασικούς για τον εντοπισμό των ευρωπαίων καλλιτεχνών που συμμετείχαν. 

 


Βοήθησε επίσης στην κατάρτιση ιδιωτικών συλλογών τέχνης και στην ίδρυση του Whitney Museum. 

 


Η δουλειά του στα 10ς φανέρωνε την επιρροή από τη μοντέρνα ευρωπαϊκή τέχνη. Αργότερα έγινε πιο ρεαλιστική και αναπαραστατική, δίχως όμως ποτέ να γίνει ακαδημαϊκή.

 


 Το 1925 παραλίγο να πεθάνει από σοβαρή ασθένεια. Μετά την ανάρρωσή του δίδαξε τέχνη, αλλά και συνέχισε το επιμελητικό του έργο. 

 


Ωστόσο στα 30ς πήρε αποστάσεις τόσο από τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό όσο και από τον αμερικάνικο ρετζιοναλισμό και πολιτικοποιημένο ρεαλισμό. 

 


Το 1933 οργανώθηκε αναδρομική του έκθεση. 

 


Στα 40ς έγινε ευέξαπτος, απομακρύνθηκε από παλιούς φίλους και κατέκρινε το MOMA για την υποστήριξή του στην αφηρημένη τέχνη. 

 


Συνηθισμένο θέμα στο έργο του είναι πορτρέτα ανθρώπων του τσίρκου και των βαριετέ. 

 


Είναι ειρωνικό το ότι αυτός που ήταν από τους βασικούς συντελεστές της εισαγωγής της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας στις ΗΠΑ, κατέληξε πολέμιός της και μάλλον συντηρητικός στη ζωγραφική του.


 


Αυτοπροσωπογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ANTONIO BERNI (1905-1981)

Αργεντινός παραστατικός ζωγράφος.    Γεννήθηκε στο Rosario και το 1914 έγινε μαθητής ενός κατασκευαστή βιτρό. Αργότερα σπούδασε τέχνη σε σχ...