Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

JEROME WITKIN (1939-


 

Αμερικανός ζωγράφος από τη Νέα Υόρκη, δίδυμος αδελφός του γνωστού φωτογράφου Peter Witkin

 



Θεωρήθηκε παιδί – θαύμα και έγινε δεκτός στα 14 του στο Music & Art, ειδικό γυμνάσιο που προετοίμαζε παιδιά που προορίζονταν να γίνουν καλλιτέχνες. 

 


Στη συνέχεια σπούδασε τέχνη σε διάφορες σχολές των ΗΠΑ, αλλά και στην Berlin Academy

 


Μια υποτροφία Pulitzer του επέτρεψε να ταξιδέψει και να συνεχίσει σπουδές στην Ευρώπη. 

 


Όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ κέρδισε βραβείο Guggenheim και δίδαξε τέχνη σε πανεπιστήμια (Βαλτιμόρη, Φιλαδέλφεια κ.α., αλλά και στο Μάντσεστερ). 

 


Από την αρχή υπήρξε παραστατικός ζωγράφος. Αρνούμενος να ενταχθεί στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, δανείζεται ωστόσο την πινελιά του για να δημιουργήσει πρωτότυπες ρεαλιστικές εικόνες. 

 


Έτσι η ζωγραφική του συνδυάζει ρεαλισμό, στοιχεία από παλιούς κλασικούς δασκάλους και στοιχεία αφηρημένου εξπρεσιονισμού. 

 


Τα έργα του είναι συχνά πολύπλοκα, «φορτωμένα» και γκροτέσκα. 

 


Η θεματολογία του είναι σκοτεινή (και συχνά ερμητική) και σχετίζεται με τον θάνατο – ο θάνατος του πατέρα του τον είχε σημαδέψει, το AIDS και το Ολοκαύτωμα, με το οποίο ασχολήθηκε για πολλά χρόνια, αλλά και με πολιτιστικά θέματα. 

 


Έχει όμως φιλοτεχνήσει και διεισδυτικά πορτρέτα. 

 


Γενικά τον ενδιαφέρει η πολιτικοκοινωνική κατάσταση.

 

Ο ίδιος έχει πει: «Αν η κοινωνία υπάρχει σε άλλα 2000 χρόνια, οι άνθρωποι θα κοιτάνε πίσω στον 20ό αιώνα και θα λένε «Τι έκαναν οι καλλιτέχνες σχετικά με όλα αυτά τα περίεργα γεγονότα;»

 


 







 

Αυτοπροσωπογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

JEROME WITKIN (1939-

  Αμερικανός ζωγράφος από τη Νέα Υόρκη, δίδυμος αδελφός του γνωστού φωτογράφου Peter Witkin .    Θεωρήθηκε παιδί – θαύμα και έγινε δεκτός σ...