Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

LEV NUSSBERG (1937-

   

Ρώσος καλλιτέχνης, από τους εισηγητές της κινητικής τέχνης στην Σοβιετική Ένωση. 

 


Γεννήθηκε στην Τασκένδη. Ο αρχιτέκτονας πατέρας του υπήρξε θύμα των σταλινικών εκκαθαρίσεων και το 1938 στάλθηκε σε γκουλάγκ και εξαφανίστηκε ως «κατάσκοπος ξένης δύναμης». 

 


Στα 40ς μετακόμισε με τη μητέρα του στην Αγία Πετρούπολη (τότε Λένινγκραντ). 

 


Μεταξύ 1951-58 φοίτησε στη Moscow Art School (MSKhSh). Οι απόψεις του για την τέχνη άλλαξαν όταν είδε μια έκθεση του Picasso στη Μόσχα το 1956. 

 


Το 1962 ίδρυσε και ήταν επικεφαλής της επιδραστικής ομάδας καλλιτεχνών Dvizheniye Group, που έδρασε μεταξύ 1962-1978 (Dvizheniye σημαίνει Κίνηση). 

 


Αποσκοπούσαν στη σύνδεση τέχνης και κίνησης και ήθελαν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό «βιο-κινητικο περιβάλλον» και σε μία τέχνη που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις. 

 


Ο ίδιος έλεγε : «Θέλω να δουλέψω με ηλεκτρομαγνητικά πεδία, με μάζες από παλλόμενο πλάσμα. Με την κίνηση αερίων και υγρών, με γυαλί… με αλλαγή θερμοκρασίας, με διάφορες μυρωδιές… με μουσική». 

 


Ίδρυσε επίσης την ομάδα Dynamik στο Λένινγκραντ. 

 


Το 1976 μετανάστευσε στη Γερμανία και εξέθεσε σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ (Ντίσελντορφ, Λονδίνο, Βενετία, Νέα Υόρκη κ.α.). 

 



Από το 1980 ζει στις ΗΠΑ. 

 


Στην τελευταία του φάση στράφηκε από την κινητική τέχνη στη σουρεαλιστική ζωγραφική.

 


 

 
 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

JEROME WITKIN (1939-

  Αμερικανός ζωγράφος από τη Νέα Υόρκη, δίδυμος αδελφός του γνωστού φωτογράφου Peter Witkin .    Θεωρήθηκε παιδί – θαύμα και έγινε δεκτός σ...