Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

ALEXIS ROCKMAN (1962-


 

Αμερικανός ζωγράφος γεννημένος στη Νέα Υόρκη. 

 


Ως παιδί σύχναζε στο American Museum of Natural History της πόλης, όπου εργαζόταν η μητέρα του. 

 


Όταν μεγάλωσε έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τη φυσική ιστορία και πάθος για το σινεμά, τα κινούμενο σχέδια και την τέχνη. 

 


Μεταξύ 1980-82 σπούδασε animation και στη συνέχεια, ως το 1985, τέχνη. Παράλληλα με την τέχνη εργάστηκε με ομάδες για την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος. 

 


Έκανε την πρώτη του έκθεση το 1986. 

 


Αρχικά επηρεάστηκε από τις εικονογραφήσεις φυσικής ιστορίας και τον Haeckel

 

 

Στις αρχές των 90ς έκανε σειρά έργων με μαύρο χιούμορ που έδειχνε επιμειξίες ανάμεσα σε διαφορετικά είδη ζώων (ένα ρακούν κάνει έρωτα με έναν κόκορα κλπ.) και νεκρές φύσεις με ζώα ή ψάρια με αναφορές σε παλιές ταινίες τρόμου, στον Bunuel ή στις μπαρόκ νεκρές φύσεις. 

 

Από το 1992 ξεκινά έργα μεγάλων διαστάσεων με παρόμοια θέματα. 

 

 

Το 1996-97 προχωρά σε κατασκευή διοραμάτων, όπου η ζωγραφική συνδυάζεται με κολλάζ, φωτογραφίες, αντικείμενα κ.ά. 

 

Διόραμα

 


 

Το 2005 του ζητήθηκε από τον σκηνοθέτη Ang Lee να σχεδιάσει τα περιβάλλοντα του φιλμ “Life of Pi”, που προβλήθηκε το 2012. Μεγάλο μέρος της αισθητικής της ταινίας βασίζεται σε πλήθος σχεδίων του που φτιάχτηκαν ειδικά γι’ αυτή. 

 


Συνεχίζει ως σήμερα να παράγει έργα εμπνευσμένα από τις εικονογραφήσεις επιστημονικής φαντασίας, από την κλιματική αλλαγή, από γενετικά πειράματα και μελλοντικές δυστοπίες που σχετίζονται με την καταστροφή του περιβάλλοντος.

 



 Επηρεάζεται επίσης από τα πολλά ταξίδια του σε «εξωτικά» μέρη όπως η Κοστα Ρίκα, η Βραζιλία, η Μαδαγασκάρη, η Ανταρκτική, η Τασμανία, τα νησιά Γκαλαπάγκος κ.ά. και την εκεί χλωρίδα και πανίδα.

 




Εκθέσεις του έχουν φιλοξενήσει και πολλά μουσεία.

 


 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

HANS EMMENEGGER (1866-1940)

  Ελβετός ζωγράφος γεννημένος στη Λουκέρνη, όπου σπούδασε τέχνη (1883-84).    Στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι και συνέχισε τις σπουδές του στην...