Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

HUBERT VON HERKOMER (1849-1914)


 Γερμανός ζωγράφος, συνθέτης και πρωτοπόρος σκηνοθέτης του κινηματογράφου.

 

 

Franz List

Γεννήθηκε σε φτωχή οικογένεια. Μετανάστευσαν στις ΗΠΑ το 1851, επέστρεψαν στην Ευρώπη το 1857 και εγκαταστάθηκαν στο Southampton

 


Η εκπαίδευσή του ήταν ελλιπής – και λόγω προβλημάτων υγείας. 

 


Παρά τη φτώχεια κατάφερνε να ζωγραφίζει από παιδί, ενώ διέθετε και κατασκευαστικές δεξιότητες (ο πατέρας του ήταν επιδέξιος ξυλογλύπτης). 

 

On strike

Από το 1866 άρχισε να σπουδάζει πιο σοβαρά τέχνη. Το 1869 εξέθεσε για πρώτη φορά στη Royal Academy of Arts και άρχισε να δουλεύει ως εικονογράφος σε εφημερίδα του Λονδίνου. 

 

Το 1872 έγινε βρετανός πολίτης. Γύρω στο 1875 είχε πλέον καθιερωθεί ως ζωγράφος στη Βρετανία. 

 


Πορτρέτο του αρχιτέκτονα Richardson

Υπήρξε επιτυχημένος και το 1884 άνοιξε σχολή τέχνης στη μικρή πόλη Bushey χώρας, όπου αργότερα έχτισε ένα «βαρύ», μεγαλοπρεπές σπίτι που ονόμασε Lululaund με αρχιτέκτονα τον αμερικανό Richardson, όπου στεγαζόταν το εργαστήριό του, η σχολή του και ένα θέατρο. 

 

Richard Wagner

Το 1885 διορίστηκε καθηγητής τέχνης στο Oxford, ενώ από το 1890 ήταν μέλος της Royal Academy

 


Ήταν αυτός που ζωγράφισε το νεκρικό πορτρέτο της βασίλισσας Βικτώριας το 1901. Τιμήθηκε πολλές φορές. 

 


Υπήρξε επίσης πρωτοπόρος σκηνοθέτης. Είχε στήσει ένα κινηματογραφικό στούντιο στο Lululaund, όπου γύρισε 7 ιστορικά δράματα, τα οποία μάλιστα θα παίζονταν με δική του μουσική. Κανένα απ’ αυτά δεν σώζεται. 

 


Υπήρξε πολύ επιτυχημένος πορτρετίστας, ωστόσο σήμερα είναι περισσότερο γνωστός από την πρώτη του περίοδο, όταν ζωγράφιζε ρεαλιστικά έργα που απεικόνιζαν τις δύσκολες συνθήκες της ζωής των κατώτερων τάξεων. 

 


Έφτιαξε επίσης αξιόλογα σχέδια και χαρακτικά.

 


 


 Παράξενο έργο του 1905 με τίτλο "The Future"


Αυτοπροσωπογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

HELMUT MIDDENDORF (1953-

  Γερμανός ζωγράφος από την πόλη Dinklage .    Δύο παραλλαγές του πρώτου έργου Σπούδασε τέχνη μεταξύ 1973-79 στο Βερολίνο έχοντας καθηγητή...