Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

ALBERT ROBIDA (1848-1926)



Γάλλος εικονογράφος, χαράκτης, γελοιογράφος και συγγραφέας. 

 


Γεννήθηκε στην Compiegne. Ήταν γιος ξυλουργού και εκπαιδεύτηκε για να γίνει συμβολαιογράφος, ωστόσο τον ενδιέφεραν περισσότερο οι καρικατούρες. 

 

Ξεκινώντας γαμήλιο ταξίδι

Έτσι το 1866 αρχίζει να κάνει εικονογραφήσεις σε σατιρικό περιοδικό. 

 


Το 1880 εκδίδει με τον Georges Decaux το δικό του σατιρικό περιοδικό που λεγόταν Le Caricature. Το εξέδιδαν επί 12 χρόνια. 

 

Το παρισινό μετρό

Επίσης – για οικονομικούς λόγους – εικονογραφούσε τουριστικούς οδηγούς, βιβλία εκλαϊκευμένης ιστορίας, αλλά και έργα κλασικής λογοτεχνίας. 

 


Μετά το τέλος του Α’ παγκόσμιου η φήμη του μειώθηκε αισθητά. 

 

Από τα "Ταξίδια του Γκιούλιβερ"

Σήμερα είναι κυρίως γνωστός από την εικονογραφημένη τριλογία του πρώιμης επιστημονικής φαντασίας:  Le Vingtieme Siecle (1883), La Guerre au Vingtieme Siecle (1887) και Le Vingtieme Siecle. La vie electrique (1890), όπου φαντάζεται τη ζωή στον 20ό αιώνα (το τρίτο βιβλίο περιγράφει τη ζωή στη Γαλλία του 1955). 

 


Τα έργα αυτά θυμίζουν Ιούλιο Βερν. Ωστόσο η διαφορά είναι ότι ο Robida εστιάζει σε επιστημονικά επιτεύγματα που αναφέρονται στην καθημερινότητα και θα βρίσκονται σε κάθε σπίτι, καθώς και στις κοινωνικές αλλαγές που αυτά θα επιφέρουν και όχι στις μεγαλεπήβολες εφευρέσεις που περιγράφει ο Βερν. 

 


Είναι εκπληκτικό το πόσο κοντά στη σύγχρονη πραγματικότητα βρίσκονται μερικές από τις προβλέψεις του. 

 


Ανάμεσα σε άλλα φαντάστηκε μελλοντικούς πολέμους (και μάλιστα παγκόσμιους) που θα γίνονται με δηλητηριώδη αέρια ή τηλεκατευθυνόμενα βλήματα, αλλά και τη δυνατότητα βιολογικού πολέμου, την κοινωνική αναβάθμιση και ισότητα των γυναικών, τον μαζικό τουρισμό, αλλά και την μόλυνση του περιβάλλοντος και τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη πρόοδο της επιστήμης! 

 


 Περιγράφει επίσης το telephonoscope, «μια συσκευή με επίπεδη οθόνη που θα μεταδίδει απ’ ευθείας ειδήσεις απ’ όλο τον κόσμο», το phongraphe, με τη χρήση του οποίου «δύο άτομα θα μιλούν ενώ θα βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους» κ.ά. 

Telephonoscope
 
Τηλεεκπαίδευση

Πολλές από τις μελλοντολογικές εικονογραφήσεις του έγιναν ως εικονογράφηση δύο βιβλίων πρώιμης επιστημονικής φαντασίας του Pierre Giffard.

 


 




Επιστήμονας μελετά σε προβολή μεγεθυμένους μικροοργανισμούς  

 

Αυτοπροσωπογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ANTHONY VAN DYCK (1599-1641)

  Αυτοπροσωπογραφία Φλαμανδός ζωγράφος και χαράκτης του μπαρόκ, γεννημένος στην Αμβέρσα από πλούσια οικογένεια εμπόρου μεταξιού.    Έδειξε τ...