Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

GEORGE FREDERIC WATTS (1817-1904)


 

Βρετανός συμβολιστής ζωγράφος και γλύπτης. 

 

 

Μινώταυρος

Γεννήθηκε στο Λονδίνο σε φτωχή οικογένεια. 

 



Η μητέρα του πέθανε όταν ήταν νέος, η υγεία του ήταν εύθραυστη, οπότε μορφώθηκε στο σπίτι από τον πατέρα του. 

 

 

Είχε από μικρός κλίση προς την τέχνη και το 1835 γράφτηκε στα Royal Academy Schools.

 


Το 1837 εξέθεσε για πρώτη φορά στην Ακαδημία. Ωστόσο δεν έμεινε πολύ εκεί και η βασική του καλλιτεχνική εκπαίδευση οφείλεται σε προσωπικές μελέτες, κυρίως αρχαίων ελληνικών γλυπτών. 

 


Το 1843 κέρδισε το πρώτο βραβείο για τα σχέδιά του για τις τοιχογραφίες του Βρετανικού Κοινοβουλίου (αν και τελικά έκανε λίγες απ’ αυτές). 

 


Χάρη στα λεφτά αυτά επισκέφτηκε για καιρό την Ιταλία, όπου έφτιαξε και τοιχογραφίες, και επέστρεψε στο Λονδίνο το 1847. 

 


Εκεί κέρδισε και άλλα βραβεία και έζησε μποέμικη ζωή μετά τη γνωριμία του με μέλη της πλούσιας οικογένειας Princep. Η καλλιτεχνική του επιτυχία υπήρξε μεγάλη. 

 


Φιλοτέχνησε κύκλους έργων, τόσο πινάκων όσο και τοιχογραφιών. Από το 1860 επηρεάστηκε από τον Rossetti, αλλά στα 70ς η επιρροή αυτή μειώθηκε, καθώς εισήγαγε περισσότερα κλασικά στοιχεία στο έργο του. 

 


Έζησε σε πολυτελή σπίτια και (εκτός από έναν γάμο με μία νεαρή ηθοποιό που κράτησε λιγότερο από χρόνο) παντρεύτηκε το 1886, στα 69 του, με μία καλλιτέχνιδα μόλις 36 ετών. 

 

 Η πρώτη του σύζυγος Helen Terry

 

Η δεύτερη σύζυγός του

Λίγο πριν πεθάνει έχτισε μουσείο στο Compton, κοντά στο σπίτι όπου διέμεναν τα τελευταία χρόνια, για να στεγάσει τα έργα του.

 



Είναι διάσημος για τα αλληγορικά του έργα, εμπνευσμένα συχνά από τη μυθολογία ή τη λογοτεχνία, αλλά και για τα πορτρέτα του. 

 


 Το όνειρό του  ήταν να φτιάξει ένα μεγάλο οικοδόμημα, του οποίου όλοι οι τοίχοι θα ήταν καλυμμένοι από τοιχογραφίες που θα απεικονίζουν ολόκληρη την ιστορία και την εξέλιξη του ανθρώπινου πνεύματος. Δεν έκανε ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά φιλοτέχνησε πολλές και μεγάλου μεγέθους τοιχογραφίες. 

 


Παρά το ότι σχετίστηκε μαζί τους, δεν υπήρξε ποτέ καθαρά προραφαηλίτης. 




Αυτοπροσωπογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

JEROME WITKIN (1939-

  Αμερικανός ζωγράφος από τη Νέα Υόρκη, δίδυμος αδελφός του γνωστού φωτογράφου Peter Witkin .    Θεωρήθηκε παιδί – θαύμα και έγινε δεκτός σ...