Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

ARCHIBALD MOTLEY (1891-1981)

 

Αμερικανός ζωγράφος γεννημένος στη Νέα Ορλεάνη. 

 


Είχε ανάμικτη καταγωγή (μαύρη, λευκή και ινδιάνικη). 

 


Στα 3 του χρόνια η οικογένεια μετακόμισε στο Σικάγο. 

 


Από 9 χρονών έκανε διάφορες δουλειές για να βοηθήσει οικονομικά, ενώ η γιαγιά του, που ζούσε μαζί τους, είχε υπάρξει σκλάβα και διηγιόταν ιστορίες από τα χρόνια αυτά.

 

Η γιαγιά μου

Στον Α’ παγκόσμιο ακολουθούσε τον πατέρα του, που δούλευε στα τρένα, σε πολλά ταξίδια του. Έτσι γνώρισε απ’ άκρη σ’ άκρη τις ΗΠΑ, αλλά και τον ρατσισμό, ενώ έζησε φυλετικές ταραχές στο Σικάγο, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και όπου σπούδασε τέχνη ως το 1918. 

 


Τον ενδιέφερε πολύ η τζαζ εποχή, αλλά παράλληλα έκανε και πορτρέτα (κυρίως γυναικεία). πολλά από τα μοντέλα του έχουν μικτή καταγωγή, όπως ο ίδιος, γι' αυτό είναι δύσκολο για τον θεατή να αναγνωρίσει την καταγωγή τους. 

Το 1929 κέρδισε υποτροφία και έμεινε ενάμιση χρόνο στο Παρίσι, όπου μελέτησε κυρίως αναγεννησιακούς καλλιτέχνες στο Λούβρο.

 


Έγινε γνωστός ήδη από το 1927 χάρη στην πολύχρωμη απεικόνιση της μαύρης κουλτούρας και της ξέφρενης νυχτερινής ζωής  του Χάρλεμ. 

 


Ήταν βασική φιγούρα της «Αναγέννησης του Χάρλεμ», αν και δεν έζησε ποτέ εκεί.

 


 Βραβεύτηκε το 1928 και έγινε ο πρώτος μαύρος καλλιτέχνης που έκανε ατομική έκθεση στη Νέα Υόρκη. Επίσης ο πρώτος μαύρος ζωγράφος που είδε ένα πορτρέτο του με μαύρο μοντέλο να εκτίθεται στο Art Institute of Chicago. Έφτιαξε επίσης και τοιχογραφίες. 

 


Το ύφος του σύντομα ξέφυγε από το κλασικό στιλ και θύμιζε κάπως καρικατούρα. 

 

 

Στα 40ς γνώρισε οικονομικές δυσκολίες, ενώ στα 50ς ταξίδεψε στο Μεξικό και φιλοτέχνησε σκηνές από τη ζωή εκεί. 

 


Σε όλη του τη ζωή πάλεψε να βρει τη δική του ταυτότητα, καθώς η μικτή καταγωγή του τον έκανε να μην μπορεί να ενσωματωθεί απόλυτα σε καμιά φυλετική ομάδα. 

 


Στα πορτρέτα του τα φυλετικά χαρακτηριστικά συνήθως δεν είναι έντονα τονισμένα (όλα τα πορτρέτα της ανάρτησης απεικονίζουν γυναίκες με μικτή φυλετική καταγωγή). 

 


Είναι δύσκολο για τον θεατή να ξεχωρίσει με ακρίβεια τη φυλή ή τη μίξη φυλών των μοντέλων του. 

 

 

Αυτοπροσωπογραφία

Γι’ αυτό δεν ασπάστηκε ριζοσπαστικές θέσεις του μαύρου κινήματος, αλλά τόνιζε με κάθε ευκαιρία ότι πρέπει να εκλείψει άμεσα ο ρατσισμός προς κάθε κατεύθυνση.    

 

 


 


 Ένας από τους δημοφιλέστερους πρώιμους πίνακές του

 


Αυτοπροσωπογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

HANS EMMENEGGER (1866-1940)

  Ελβετός ζωγράφος γεννημένος στη Λουκέρνη, όπου σπούδασε τέχνη (1883-84).    Στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι και συνέχισε τις σπουδές του στην...