Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

TSUGUHARU FUJITA (1886-1968)



Ιάπωνας καλλιτέχνης που έζησε πολύ στην Ευρώπη.

 


Γεννήθηκε στο Τόκιο και από έφηβος είχε αποφασίσει να γίνει ζωγράφος. 

 


Μεταξύ 1905-1910 σπούδασε τέχνη στην εκεί Καλών Τεχνών, όπου ειδικεύτηκε στη σπουδή της δυτικής τέχνης. 

 


Το 1913 πήγε στο Παρίσι και εγκαταστάθηκε στην καλλιτεχνική συνοικία Montpanasse. Αντίθετα με άλλους γιαπωνέζους, που έκαναν παρέες μεταξύ τους, εκείνος σχετίστηκε με διαφορετικών εθνικοτήτων καλλιτέχνες (Modigliani, Soutine, Picasso και πολλούς άλλους) και υιοθέτησε γαλλικό στιλ ζωής. 

 


Στον Α’ παγκόσμιο έμεινε σε μικρό σπίτι που είχε χτίσει, δούλεψε εθελοντικά στον Ερυθρό Σταυρό, όταν όμως επέστρεψε στο Παρίσι βρήκε το σπίτι κατεστραμμένο. 

 


Πέρασε οικονομικές δυσκολίες, αλλά από το 1917, με τη βοήθεια της δεύτερης συζύγου του, γαλλίδας και μοντέλου, γνώρισε μεγάλη επιτυχία. 

 



Στα 20ς ζούσε πολυτελώς, έκανε κοσμική ζωή και έγινε διασημότητα στο Παρίσι. 

 


Η δουλειά του επικεντρώθηκε σε αυτοπροσωπογραφίες, σκηνές εσωτερικών χώρων και γυμνά (και γάτες), ενώ προσπάθησε να συνδυάσει το ιαπωνικό με το δυτικό ύφος. 

 


Μεταξύ 1929-33 ταξίδεψε σε Ιαπωνία, ΗΠΑ και Νότια Αμερική, εγκαταλείποντας τη Γαλλία για φορολογικούς λόγους (δεν πλήρωνε φόρους από το 1925). 

 


Το 1933 επέστρεψε στην Ιαπωνία και η ζωγραφική του έγινε πιο παραδοσιακή θεματικά, αλλά δεν έτυχε καλής κριτικής αποδοχής καθώς θεωρήθηκε ξεπερασμένη. 

 


Από τον σινοϊαπωνικό πόλεμο το 1937 ανέπτυξε εθνικιστικές ιδέες, που ενισχύθηκαν κατά τον Β’ παγκόσμιο, όταν έγινε ο εθνικός πολεμικός ζωγράφος. 

 


Μετά την ήττα η φήμη του αμαυρώθηκε και θεωρήθηκε προπαγανδιστής του άξονα. 

 


Το 1949 αναγκάστηκε να πάει στις ΗΠΑ, όπου η υποδοχή στη δουλειά του ήταν επίσης εχθρική, καθώς θεωρήθηκε φασίστας. 

 


Τελικά το 1950 επέστρεψε στο Παρίσι, όπου έμεινε ως το τέλος. Παραδόξως η ζωγραφική του έγινε θρησκευτική  - με πολύ ιδιόρρυθμο ύφος - και το 1959 βαπτίστηκε καθολικός. Παντρεύτηκε 5 φορές!

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

MONSU DESIDERIO (17ος αιώνας)

  Σε άγνωστο ζωγράφο με το όνομα αυτό αποδίδονταν στις αρχές του 17ου αιώνα στη Napoli έργα με συγκεκριμένο ύφος και θεματολογία.    Το μ...