Τρίτη 21 Μαΐου 2024

JEAN DUBUFFET (1901-1985)


 

Γάλλος ζωγράφος, γλύπτης, συγγραφέας και συλλέκτης, πρωτοπόρος της "ακατέργαστης τέχνης". 

 


Γεννήθηκε στη Χάβρη σε εύπορη οικογένεια εμπόρων κρασιού. 

 



Το 1918 πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει τέχνη στην Academie Julian όπου γνώρισε τους Gris, Masson και Leger. Σύντομα εγκατέλειψε τις σπουδές και συνέχισε μόνος του.

 


Ενδιαφερόταν πολύ για τη λογοτεχνία, τη γλωσσολογία και τη μουσική, ενώ ταξίδεψε στην Ευρώπη και τη Βραζιλία και Αργεντινή. 

 


Επέστρεψε στη Χάβρη το 1925, άφησε την τέχνη αμφισβητώντας την αξία της, την άρχισε ξανά το 1934, έφτιαξε μια μεγάλη σειρά πορτρέτων και την άφησε πάλι. 

 


Ξανάρχισε το 1942 διαλέγοντας καθημερινά θέματα. Έκανε την πρώτη του ατομική το 1944 και έγινε σύντομα γνωστός και στις ΗΠΑ. 

 


Επηρεασμένος από τον Fautrier αρχίζει να χρησιμοποιεί στα έργα του ποικίλα υλικά (άμμο, λάσπη, τσιμέντο, βότσαλα, γυαλιά, κλωστές κλπ.) και δημιουργεί μείγματα χρωμάτων με ενσωματωμένα τα παραπάνω. 

 


Απλώνει με σπάτουλα παχιά στρώματα απ’ αυτά στην επιφάνεια του έργου και τα χαράσσει ή επεμβαίνει σ’ αυτά με άλλους τρόπους δημιουργώντας μια ουσιαστικά ανάγλυφη επιφάνεια. 

 


Μετά το 1948 σχετίστηκε και με την σουρεαλιστική ομάδα, καθώς τον ενδιέφερε η εμμονή της με το ασυνείδητο. 

 


Από το 1947 ήδη, μετά από 3 ταξίδια στην Αλγερία, αρχίζει το ενδιαφέρον του για την "ακατέργαστη τέχνη", τέχνη που παράγεται άμεσα, δίχως σπουδές και οποιαδήποτε παρέμβαση. 

 


Επικεντρώνεται κυρίως σε έργα ψυχικά ασθενών, συχνά έγκλειστων, φυλακισμένων και παιδιών. 

 


Αρχικά αναζητά τέτοια έργα στην Ελβετία και στη συνέχεια η αναζήτησή του διευρύνεται. 

 


Ονομάζει την τέχνη αυτή art brut (ωμή τέχνη) και γίνεται μεγάλος συλλέκτης της.

 


Το 1948 ιδρύει με τον Breton και άλλους την Compagnie de l'art brut, η έδρα και η συλλογή της οποίας σήμερα βρίσκεται στη Λοζάνη. 

 


Η τέχνη του θυμίζει τέχνη παιδιών και καταργεί συνειδητά κάθε αισθητικό κανόνα. 

 


Από το 1962 η χρωματική του γκάμα περιορίζεται σε άσπρο, μαύρο, μπλε και κόκκινο, ενώ συχνά στράφηκε στη γλυπτική δημιουργώντας μεγάλου μεγέθους υπαίθρια γλυπτά, όπως ένα ολόκληρο πάρκο στην Ολλανδία. 

 




Έγραψε πολλά κείμενα για την τέχνη και κυκλοφόρησε δίσκους με πειραματική μουσική.

 



Αυτοπροσωπογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  CHRIS OFILI (1968-   Μαύρος βρετανός καλλιτέχνης από νιγηριανούς γονείς γεννημένος στο Μάντσεστερ. Στα 11 του ο πατέρας του εγκατέλε...