Εξιδανικευμένο πορτρέτο του ζωγράφου Pforr.
Γερμανός ζωγράφος, ιδρυτής της ομάδας των Ναζαρηνών.
Γεννήθηκε στο Lubeck σε οικογένεια που επί τρεις γενιές «παρήγαγε» προτεστάντες πάστορες.
Ο πατέρας του ήταν μυστικιστής, ποιητής, νομικός και μέλος του δημοτικού συμβουλίου.
Έλαβε κλασική παιδεία και βασικά στοιχεία τέχνης.
Από το 1806 σπούδασε τέχνη στην Ακαδημία της Βιέννης, όπου όμως ένοιωθε αποξενωμένος. Πιστός χριστιανός, πίστευε ότι η παλιά ευρωπαϊκή τέχνη είχε «διαφθαρεί» ήδη από την ύστερη Αναγέννηση και ήθελε να επιστρέψει στις θρησκευτικές της ρίζες, που κατ’ αυτόν έφταναν έως τον Raphael και ότι από τη σύγχρονή του τέχνη έλειπε η ψυχή.
Με άλλους νεαρούς φοιτητές με παρόμοιες απόψεις ίδρυσε μια ομάδα με σκοπό την καλλιτεχνική αναγέννηση. 4 χρόνια μετά οι ενέργειές τους ενόχλησαν τόσο τους επίσημους καθηγητές της Ακαδημίας, ώστε αποβλήθηκαν από αυτή.
Το 1810 πήγε στη Ρώμη, που έγινε η βασική του διαμονή για τα επόμενα 59 χρόνια της ζωής του.
Εκεί συναντήθηκε με άλλους γερμανούς καλλιτέχνες που ζούσαν στην ιταλική πρωτεύουσα και είχαν παρόμοιες ιδέες, έμειναν όλοι μαζί σε παλιό φραγκισκανικό μοναστήρι και έγιναν γνωστοί ως Nazarenes (Ναζαρηνοί).
Ήθελαν να ζουν σαν άγιοι, με απλή ζωή, απέφευγαν την αρχαιότητα ως παγανιστική, την Αναγέννηση ως λανθασμένη και, όπως είπαμε, πίστευαν ότι η μεγάλη τέχνη έφτανε το πολύ ως τον πρώιμο Raphael.
Τα έργα τους είχαν βέβαια κυρίως θρησκευτικά θέματα, η γραμμή τους ήταν «καθαρή», η σύνθεση προσεγμένη και αυστηρή.
Το 1813 έγινε καθολικός.
Είχε συχνές παραγγελίες. Και οι τέσσερις της ομάδας φιλοτέχνησαν μεγάλες τοιχογραφίες στη Villa Zuccari με θέματα από την παλαιά Διαθήκη, έργα που ολοκληρώθηκαν το 1818.
Ακολούθησαν έργα σε περίπτερο βίλας ενός πρίγκηπα με θέματα από κλασική ιταλική λογοτεχνία (Dante, Tasso κ.α.), που κράτησαν χρόνια και τελικά δεν ολοκληρώθηκαν από τον ίδιο.
Η εικαστική του πορεία υπήρξε σταθερή ως τον
θάνατό του.Λόγω του ιδεαλισμού τους, κάποιοι μελετητές θεωρούν τον Overbeck και τους Ναζαρηνούς ως κλάδο του γερμανικού ρομαντισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου